Steeds sneller een nieuw model op de markt

De afgelopen jaren is er een steeds groter aanbod ontstaan van smartphones en laptops. De devices zijn snel en zien er modern uit. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zo maakte de opvouwbare telefoon een comeback door Samsung en is Augmented Reality een functie op smartphones die steeds populairder wordt. Daarbij worden snellere chips in telefoons steeds belangrijker. Waar dit vroeger een bijzaak voor de koper was wordt er steeds meer waarde aan gehecht door de consument. Zo zal de krachtige Snapdragon 888 naar verwachting in heel wat Android-topmodellen zitten. 

Zoals al eerder genoemd, is de comeback van de opbouwbare telefoon een van de belangrijkste trends op het moment. Dit jaar kunnen we flip-phones van Motorola en Huawei verwachten. Daarnaast zullen er ook oprolbare telefoons gelanceerd worden. LG heeft haar eerste oprolbare smartphone getoond. Het bijzondere hieraan is dat het toestel kan wisselen van formaat tussen smartphone- en tablet. Wanneer deze in de verkoop gaat is nog onbekend, maar we kunnen heel wat nieuwe trends verwachten op het gebied van nieuwe telefoons. 

Samen voorkomen we E-waste

E-waste, of elektronisch afval, wordt hierdoor een steeds een groter probleem. Er komen steeds meer nieuwe smartphones en laptops op de markt. Dit heeft als gevolg dat er ook meer geconsumeerd wordt. Alhoewel het gebruik van tablets meer terugloopt zal de ICT-industrie naar verwachting in 2040 de helft zo vervuilend zijn als de transportsector.  

Wat ook bijdraagt aan de grote hoeveelheid vervuiling zijn de mobiele abonnementen die mensen stimuleren om na een of twee jaar een nieuwe smartphone te kopen. Het is dus niet bepaald duurzaam om elk jaar of om de twee jaar een nieuwe smartphone te kopen. Er wordt maar zo’n 1% van de smartphones daadwerkelijk gerecycled.

Apple is hier al actief mee bezig. Sinds de introductie van de iPhone 12 worden er geen oplaadstekkers en oortjes meer meegeleverd. Apple is hiermee gestopt omdat veel mensen al opladers en oordoppen voor hun smartphone in huis hebben. Samsung levert sinds dit jaar geen accessoires meer bij de smartphones die zij verkopen. Zo zit er bij de Galaxy S21 geen oplaadkabel en bedrade oordoppen meer. Samsung heeft hier bewust voor gekozen doordat zij de problemen van E-waste willen voorkomen.

Steeds meer mensen maken volgens Samsung gebruik van de accessoires die zij al hebben. Daarnaast wil Samsung ook de druk wegnemen bij de consument van het telkens ontvangen van onnodige oplaad accessoires bij nieuwe smartphones. Samsung heeft hierdoor wel de prijs van losse opladers verlaagd van 35 naar 25 euro.

Kostbaar materiaal in mobiele devices

Meer dan 70% van alle Nederlanders heeft een oud mobieltje thuis in de kast liggen die niet meer wordt gebruikt. De grondstoffen van oude smartphones zijn hard nodig voor het maken van nieuwe telefoons en andere devices zoals laptops en tablets. De benodigde materialen zoals goud, yttrium, kobalt en lanthaan zorgen voor veel vervuiling. Wat velen niet weten is dat jonge kinderen urenlang bezig zijn met het verzamelen van metaal in de Congolese mijnen.

Nu we de impact van E-waste weten en wat de gevaren zijn van het verzamelen van de benodigde grondstoffen voor nieuwe smartphones en apparaten, ben je nu zeker benieuwd naar hoe jij je steentje kan bijdragen aan een schonere wereld! Hieronder staan 4 tips over wat jij kan doen met je oude telefoon, laptop of tablet wanneer jij hem niet meer gebruikt.  

 Je device laten repareren: onderdelen kunnen eenvoudig vervangen worden

Heb je per ongeluk een kop koffie over je telefoon laten vallen? Of is je beeldscherm van je tablet gebroken? Het is vaak veel eenvoudiger dan gedacht wordt om een kapot onderdeel van je device te laten vervangen. Voor telefoon reparatie, laptop reparatie en tablet reparatie kan je bij The Fixables terecht. Zolang er iets gefixt kan worden en het de moeite waard is wordt dit gedaan. The Fixables houdt zich bezig met duurzaam ondernemen door de nadruk te leggen op het verlengen van de levensduur van je smart devices. Er zijn 4 winkels in en Bussum. Het is mogelijk om zonder afspraak langs te komen. Je personal smart device wordt vrijwel altijd dezelfde dag binnen 30 minuten gerepareerd.  

Recycle je device

Zoals het er nu naar uitziet zullen smartphones, tablets en laptops in de toekomst voor meer vervuiling kunnen zorgen dan auto’s. Door duurzaam bezig te zijn kan dit omlaag gebracht worden. Als je je device recyclet help je niet alleen jezelf, maar dit zorgt er ook voor dat er minder arbeidskrachten nodig zijn, volgens Amnesty International. Het probleem rondom elektronisch afval wordt steeds groter zoals eerder benoemd. 

Telefoons hebben batterijen die giftige stoffen bevatten. Als mensen hun telefoon gewoon weggooien is het gevaar hiervan dat de smartphones worden verbrand of afgebroken op een stortplaats. De gevaarlijke stoffen kunnen lekken en uiteindelijk in de bodem en grondwater terecht komen. Dit kan kan voorkomen worden door recyclen. Recyclen helpt mensenrechtenschending tegen te gaan. Gebruik jij je device toch niet meer? Lever je device dan in bij een inleverpunt. Een inleverpunt voor je device bij jou in de buurt kun je vinden op Wecycle.nl

Bewaar je device voor later

Je kunt je device natuurlijk altijd bewaren als reserve device. Is je smartphone of laptop kapot gegaan een niet meer te repareren? Dan is het wel zo fijn als je nog een reserve smartphone of laptop achter de hand hebt. In de tijd van nu zijn consumenten zich bewust dat zij hun tablet of laptop in een later stadium nog een keer kunnen gebruiken.

Geef je device een tweede leven

Gebruik je je tablet niet meer? Geef dan je tablet bijvoorbeeld weg aan een familielid of vriend die hem goed kan gebruiken. Hier help je een ander mee en voorkom je onnodige E-waste.