FACE ID WERKT NIET MEER? DIT MOET JE DOEN!

Stel je hebt vette vingers, of je hebt handschoenen aan tegen de kou, dan is het heel chill dat je je iPhone kunt ontgrendelen zonder je handen te gebruiken. Minder chill is het als je de melding krijgt: Face ID niet beschikbaar. Face ID werkt niet meer, wat doe je nu? Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder leggen we je uit wat je kunt doen om dit probleem op te lossen. De volgende onderwerpen zullen we behandelen:

 • Waarom krijg ik de melding ‘Face ID niet beschikbaar’ en wat is de oorzaak?
  • Face ID werkt niet meer door waterschade
  • Face ID werkt niet meer door nieuw scherm
 • 5 tips hoe je dit zelf kunt oplossen
  • Check eerst of je de nieuwste versie van iOS hebt geïnstalleerd
  • Check ook even goed of je gezicht niet (gedeeltelijk) bedekt is
  • Check ook of de TrueDepth camera niet bedekt is
  • Herstart je iPhone
  • Je Face ID opnieuw instellen kan het probleem ook oplossen
 • Wat zijn de reparatiemogelijkheden bij The Fixables?
Face ID werk niet meer Face ID werkt niet Face ID niet beschikbaar Gezichtsherkenning niet beschikbaar Face ID instellen TrueDepth camera

Waarom krijg ik de melding ‘Face ID niet beschikbaar’ en wat is de oorzaak?

Je houdt je gezicht voor je iPhone om deze te ontgrendelen met Face ID. Helaas lukt dit niet en krijg je de melding ‘Face ID niet beschikbaar’, dat is balen. Je krijgt deze melding als het moederbord geen connectie kan maken met de Face ID sensor. Bij The Fixables zien we dat de oorzaak vaak een barst in het iPhone glas op de voor en/of achterkant is. Als er een barst zit in het scherm is de iPhone namelijk niet meer stof en waterdicht. Stof in het toestel kan er voor zorgen dat het moederbord geen connectie meer kan maken met de Face ID sensor. Daarom raden wij ook altijd aan om je scherm zo snel mogelijk te laten repareren!

Face ID werkt niet meer door waterschade

Naast stof is water een van de redenen waardoor je Face ID functie stuk kan gaan. Als je je iPhone hebt laten vallen en er is geen zichtbare schade, kan het dat je telefoon alsnog niet meer geheel waterdicht is. Ook als er geen barst in je scherm hebt, kan het dus dat jouw defecte Face ID door waterschade komt. Een enkele druppel water door de oorspeaker kan al genoeg zijn om kortsluiting te veroorzaken die jouw Face ID doet sneuvelen. Kom langs bij The Fixables en wij kunnen dit voor je repareren.

Face ID werkt niet meer door een nieuw scherm

Als je net het scherm van je iPhone hebt laten repareren, kan dit de reden zijn waarom Face ID niet beschikbaar is. Dit komt omdat het kabeltje van Face ID vast zit aan het scherm en deze moet bij een reparatie met een niet origineel Apple-scherm worden overgezet. Tijdens het overzetten van dit kabeltje kan deze beschadigd raken. Als dit gebeurt na een schermreparatie van The Fixables zullen wij dit probleem altijd kosteloos voor je oplossen. Als je je scherm ergens anders hebt laten repareren kun je ook langs bij één van onze winkels, dan gaan we kijken of we je kunnen helpen.

Face ID werk niet meer Face ID werkt niet Face ID niet beschikbaar Gezichtsherkenning niet beschikbaar Face ID instellen TrueDepth camera

Face ID werkt niet meer. 5 tips hoe je dit probleem zelf op kan lossen

Als je de melding ‘Face ID niet beschikbaar’ krijgt, is de gezichtsherkenning niet beschikbaar. Er zijn dan een aantal dingen die je eerst kunt proberen, om dit probleem op te lossen.

Er zijn een aantal dingen die je kan proberen voordat je overgaat tot een reparatie (wanneer je iPhone verder geen zichtbare schade heeft).

1. Check eerst of je de nieuwste versie van iOS hebt geïnstalleerd.

Als je niet gebruik maakt van de nieuwe iOS, is het mogelijk dat dit de reden is dat jouw Face ID het niet meer doet. Om dit op te lossen ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Hier check je of je gebruikt maakt van de nieuwste versie van iOS. Is dit niet het geval? Download en installeer deze dan.

2. Check ook even goed of je gezicht niet (gedeeltelijk) bedekt is.

Als je gezicht door bijvoorbeeld kleding (gedeeltelijk) bedekt is, kan dit mogelijk de oorzaak zijn dat jouw Face ID niet goed werkt. Bedenk je dus even of dit het probleem kan zijn, en kijk of de functie het nu weer goed doet.

3. Check ook of de TrueDepth camera niet bedekt is.

Dit is de 3D-camera van je iPhone. Bijvoorbeeld een screenprotector kan ervoor zorgen dat de TrueDepth camera niet meer werkt. Check ook of de TrueDepth-camera vuil is en maak hem anders even schoon met een microvezel doekje.

4. Herstart je iPhone

Net zoals bij een normale computer, kan het herstarten van je iPhone wonderen verrichten. Zet je iPhone uit en weer aan en kijk of de Face ID functie het nu weer doet. Mogelijk lost dit het probleem voor je op.

5. Je Face ID opnieuw instellen kan het probleem ook oplossen

Ga naar Instellingen > Face ID en toegangscode > voer toegangscode in > Stel Face ID opnieuw in > volg de stappen op het scherm. Door opnieuw je Face ID instellen, doe je een soort herstart waardoor je het probleem eventueel kunt oplossen. 

Als de bovenstaande stappen het probleem niet oplossen, dan komt het waarschijnlijk door schade aan je iPhone, en is het tijd voor een reparatie.

Wat zijn de reparatiemogelijkheden bij The Fixables?

Bij The Fixables zullen we altijd proberen om jouw iPhone te repareren. Verder hanteren wij een ‘no cure, no pay’ principe, dus als het ons toch niet lukt, hoef jij niets te betalen. Kom gerust langs in één van onze winkels in  of Bussum. Neem contact met ons op. Je kunt jouw kunt iPhone kosteloos naar ons opsturen, of we halen hem bij je op voor reparatie. Wij zullen je een paar vragen stellen om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Zo kunnen we het best inschatten hoe we jou kunnen helpen.