WAAROM HET DUURZAAM IS OM JE SMARTPHONE TE REPAREREN

Onlangs bracht het klimaatpanel van de Verenigde Naties een zorgwekkend rapport uit. Het beschrijft hoe wij mensen het klimaat door onze activiteiten drastisch hebben aangetast en veranderd. Er worden vele redenen gegeven voor het klimaatprobleem. De hoeveelheid afval die we produceren is er daar een van. Veel mensen kopen gelijk een nieuwe telefoon als hun oude een klein defect heeft. Denk bijvoorbeeld aan een batterij die snel leeg is. Het is echter een stuk duurzamer om je oude te laten repareren in plaats van een nieuwe te kopen.

Smartphones rule the world

Smartphones. Ze zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Tegenwoordig worden zo goed als al je zaken, privé dan wel zakelijk, geregeld via je mobiele telefoon. Denk aan berichtjes versturen via WhatsApp, een rekening betalen met behulp van je ING app en de verificatiecode die je naar je mobiel krijgt ge-sms’t om ergens via DigiD in te loggen. Het is natuurlijk niet zo dat het onmogelijk is om deze zaken zonder je mobiel te regelen, maar makkelijker wordt het er niet op.

  • Volgens het CBS surfte 84% van de Nederlanders in 2018 buiten het huis of werk op het internet via hun mobieltje. Daarmee zijn we in Nederland één van de koplopers op het gebied van smartphonegebruik in Europa.
  • Volgens onderzoek van bankmycell.com zijn er wereldwijd 3,8 miljard smartphone gebruikers op de wereld, dat is 48,2% van de wereldpopulatie.

Dit zijn een onvoorstelbare hoeveelheid aan mensen die tegenwoordig een smartphone hebben en de verwachting is dat dit aantal alleen maar zal groeien de komende jaren. En dit is natuurlijk niet heel gek. Smartphones maken ons leven een stuk makkelijker, daar weten wij bij The Fixables alles vanaf!

Hoe duur(zaam) zijn al deze smartphones?

Helaas kosten al die mobieltjes natuurlijk ook wat. Ze zijn niet alleen duur voor de consument, maar de productie ervan heeft ook een enorme impact op het klimaat. Dat effect op het milieu heeft verschillende redenen. Ten eerste door de specifieke grondstoffen die nodig zijn voor de productie. Bij de productie van smartphones zijn namelijk ruim 100 verschillende grondstoffen nodig. Maar ook gewoon door de enorme hoeveelheid smartphones die er geproduceerd worden.

  • Volgens Trouw is de zogenaamde e-waste (afval bestaande uit defecte of verouderde elektronische apparaten) de snelst groeiende afvalstroom ter wereld.
  • Jaarlijks worden er 1,4 miljard nieuwe exemplaren gemaakt met een gemiddeld gebruiksduur van 2 tot 3 jaar. Na slechts een paar jaar wordt er een nieuwe gekocht en wordt de oude weggegooid.
  • Slechts 20% van deze afgedankte smartphones worden gerecycled. Van die 20% wordt maar 5% van de materialen teruggewonnen.

Telefoons vormen een groot aandeel van de e-waste op de aarde en hebben daarom ook een groot aandeel in het dringende klimaatprobleem dat geschetst wordt door de Verenigde Naties.

Je smartphone repareren is duurzamer

Al die weggegooide telefoons hebben dus een enorm negatieve impact op het milieu. Vaak zijn deze telefoons nog in relatief goede staat en gemakkelijk te repareren, maar bij The Fixables weten wij dat veel mensen dit helemaal niet weten. Met een simpele reparatie kunnen deze mobieltjes vaak opnieuw tot leven worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van een barstje in het scherm, een kapotte speaker of het vervangen van de accu. Zulke reparaties zijn relatief goedkoop en geven je ‘oude’ smartphone een tweede leven. Wij doen zulke reparaties ook voor scherpe prijzen die je kunt vinden hier! Maar de eigenaar van het toestel stelt zich bij zulke reparaties natuurlijk niet alleen de vraag of dit het wel waard is qua kosten. Het is natuurlijk ook verleidelijk om een nieuwer model te kopen om andere redenen. Nieuwere modellen hebben vaak een betere camera en de nieuwste technologische snufjes. Ook de looks van een nieuwer model kunnen natuurlijk meewegen in de keuze. Al deze redenen wegen natuurlijk voor iedereen anders. Maar ondanks dat een nieuwer model kopen misschien leuk is, goedkoper en duurzaam is het sowieso niet.

Hergebruik je smartphone: beter voor het milieu en je portemonnee

Bij The Fixables hebben we duurzaamheid hoog zitten. We vinden dat we allemaal verantwoordelijk zijn om ons steentje bij te dragen aan het oplossen van het klimaatprobleem door duurzamer te leven en bewuste keuzes te maken. Door een nieuwe telefoon aan te schaffen, terwijl je oude nog gemakkelijk te repareren valt, draag je niet bij aan een wereld met minder verspilling. Hergebruik van smartphones is beter voor het milieu en het is dus ook nog eens een stuk goedkoper. Gelukkig voor jou (en voor het klimaat) bieden wij voor alle soorten smartphones reparaties aan voor hele scherpe prijzen. Lees hier meer over wat wij voor jou en je smartphone kunnen betekenen. Je kunt jouw mobiele telefoon zelfs kosteloos naar ons opsturen, of we halen hem graag bij je op voor reparatie. Hergebruik je smartphone en maak zo jouw telefoon duurzaam!

P.S. Wil je nadat je jouw smartphone hebt laten repareren, er toch wat zuiniger mee omgaan? We raden je aan om een telefoonhoesje te gebruiken. Een duurzaam telefoonhoesje is hierbij de beste keuze. We verkopen deze in onze winkels in  en Bussum. Zien we je daar?

We helpen je graag verder met het jouw smartphone een extra zetje in de duurzame richting geven. Hier nog een paar andere tips voor het behoud van je telefoon:

  • Koop een hoesje of screenprotector ter bescherming.
  • Gebruik je energiebesparingsmodus. Deze functie verlengt je batterijduur.

Nog meer tips nodig voor het behoud van je telefoon? Lees ze in onze blog.