REFURBISHED TOESTELLEN, STEEDS POPULAIRDER: HEB JIJ ER AL EEN?

In plaats van een nieuw toestel kopen, een refurbished toestel halen bij een specialist. Veel mensen doen dit en zijn hierdoor bewust verantwoord bezig. Een refurbished toestel aanschaffen betekent minder schade voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Doe jij al mee met deze trend?

Wat is een refurbished toestel precies?

Een refurbished toestel is een gerenoveerd toestel. Dit betekent dat het toestel gecontroleerd, gerenoveerd en schoongemaakt wordt. Het verschil tussen refurbished en tweedehands is dat een tweedehands telefoon vaak verkocht wordt door een particulier, je weet dus niet wat er met de telefoon gebeurd is. Meestal kom je er pas na een tijdje achter dat de tweedehands telefoon gebreken blijkt te hebben. Refurbished is een slim alternatief voor nieuw, het is een duurzame oplossing waarbij je een nieuwe smartphone kan gebruiken. Technisch gezien is een refurbished telefoon zo goed als nieuw.

Waarom zijn refurbished toestellen de laatste jaren in populariteit gestegen?  

Refurbished telefoons worden steeds populairder. Dit komt omdat de prijs van nieuwe smartphones steeds meer stijgen. Het is niet voor iedereen weggelegd om een nieuwe smartphone te kopen die meer dan € 1.000.- kost. Daarnaast zijn er ook controles gedaan om te kijken of de refurbished device naar behoren werkt. 

Het is een stuk veiliger om een refurbished toestel te kopen dan dat je een tweedehands telefoon zou kopen. Bij een refurbished toestel ontvang je altijd twee jaar garantie. Mocht er dan toch wat mis zijn met een refurbished toestel dat je hebt gekocht tijdens de garantieperiode, wordt dit kosteloos gemaakt en in sommige gevallen mag je een nieuw refurbished toestel uitkiezen.

Hoe wordt een refurbished toestel in elkaar gezet? 

Een refurbished toestel wordt altijd goed nagelopen en gerepareerd voordat het de verkoop in gaat. Een goede aanbieder van een refurbished telefoon legt dit altijd op de website uit. Tegenwoordig worden refurbished toestellen steeds vaker door robots gecontroleerd. Dit gebeurd, omdat het menselijk oog niet alle tekortkomingen kan zien en er ook technische fouten kunnen zijn die robots sneller ontdekken. 

Hoeveel scheelt het met een nieuw toestel?  

De prijs van een refurbished toestel en een nieuw toestel zitten vaak tussen een tweedehands en nieuw toestel in. Een refurbished toestel kan vaak tot wel 50% goedkoper zijn dan een nieuw toestel. Echter heeft de tijd van de lancering van een telefoon hier wel mee te maken. De eerste maand na de lancering van iPhones zijn refurbished iPhones nauwelijks goedkoper. Het is dus verstandig om een refurbished toestel te kopen aantal maanden na de launch van een nieuwe telefoon. Hoe verder je van de lancering bent van een nieuw toestel hoe goedkoper het refurbished toestel is. Dit geldt voor alle toestellen.

Wat zijn de meest populaire refurbished toestellen? 

In 2019 zijn er ruim 500.000 refurbished toestellen verkocht waaronder 369.000 iPhones. 1 op de 2 Nederlanders overweegt een refurbished smartphone. Op dit moment vallen de iPhones goed in de smaak bij de consumenten. De iPhone 8 en iPhone X zijn de meest populaire refurbished toestellen. De producten van Apple zijn niet voor iedereen betaalbaar, maar wel gewild. Dit blijkt uit de brede interesse voor de smartphone. 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een refurbished toestel? 

Sinds 15 maart 2019 is er in Nederland Het Keurmerk Refurbished opgericht door Techniek Nederland in samenwerking met refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Bij het aanschaffen van een refurbished toestel moet je kijken of je echt voordeel hebt bij de aankoop. Vaak vergelijken aanbieders van refurbished toestellen de verkoopprijs met de oorspronkelijke adviesprijs van een nieuw toestel.

Het is verstandig om onderzoek te doen naar de aanbieder van de refurbished toestellen. Check of er een kvk-nummer aanwezig is en controleer het telefoonnummer en het e-mailadres. Maar kijk ook of er een keurmerk is zodat je weet dat er webwinkel echt id.

De staat van het toestel is ook belangrijk. Vaak staat er aangegeven wat de staat van het toestel is. Als dit niet zo is kun je dit het beste navragen. Niet alle refurbished aanbieders geven twee jaar garantie. Check daarom altijd goed de voorwaarden. De grote aanbieders voor refurbished toestellen bieden wel standaard twee jaar garantie aan.

Telefoon laten repareren of een refurbished toestel kopen?

Waarom zou je een nieuwe smartphone kopen als je je huidige toestel snel en goedkoop kan laten repareren? Duurzaamheid is iets wat steeds belangrijker wordt voor consumenten. Het is altijd beter voor het milieu om een refurbished telefoon te kopen dan dat je een nieuwe smartphone zou kopen. 

Tegenwoordig zijn er zijn er genoeg mogelijkheden om je telefoon goedkoop te laten repareren. The Fixables repareert je telefoon en binnen 30 minuten sta jij weer buiten met een werkend device. The Fixables houdt zich bezig met duurzaam ondernemen door de nadruk te leggen op het verlengen van de levensduur van je smart devices. 

Duurzamere keuze

Voor een nieuwe smartphone zijn veel grondstoffen nodig. Het produceren van een nieuwe smartphone kost meer energie dan het gebruik van een smartphone. De productie van smartphones zorgt voor CO2-uitstoot, dit heeft een grote impact op de klimaatveranderingen. In mobiele telefoons zitten allerlei zeldzame metalen. Deze zeldzame metalen komen vaak uit oorlogsgebieden. 

De arbeidsomstandigheden waaronder de mensen werken zijn zwaar. Er wordt op een onverantwoordelijke manier gegraven naar kobalt voor smartphones. De productie van nieuwe smartphones is schadelijk voor het milieu, er komen namelijk veel broeikasgassen vrij en het afval dat ontstaat is gevaarlijk.

Duurzaamheid speelt voor steeds meer consumenten en bedrijven een belangrijke rol. De refurbished markt groeit steeds meer. Alle refurbished toestellen worden grondig gecontroleerd en zijn van steeds betere kwaliteit. Je doet er verstandig aan om voor een refurbished toestel te kiezen in plaats van een nieuw toestel. Je helpt niet alleen jezelf, maar je doet ook nog eens wat goeds terug voor het milieu.