DE BATTERIJ VAN JE MACBOOK VERVANGEN: WANNEER EN WAAROM?

Batterij MacBook Pro MacBook Air vervangen

Je MacBook batterij vervangen?

Helaas hebben alle batterijen niet het eeuwige leven. Zelfs de batterij van jouw dure MacBook niet. Vroeg of laat is het dus écht tijd om je batterij te laten vervangen. Maar hoe weet je of het zo ver is? Waarom zou je je batterij eigenlijk überhaupt laten vervangen? Als jij eigenaar bent van een MacBook Air of een MacBook Pro dan wil je graag antwoord op deze zaken over de levensduur van jouw MacBook batterij. Gelukkig hebben wij bij The Fixables de antwoorden hierop!

De batterij van jouw MacBook

Omdat Apple producten duur zijn kun je kwaliteit verwachten. Een MacBook kost namelijk niet niks. Dus dat geldt zeker ook voor de batterij die ergens aan de binnenkant van jouw MacBook verstopt zit. Hiervan hoop  je dat deze van een bepaalde kwaliteit is. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro is uitgerust met een lithium-ionbatterij. Dat zegt jou misschien niet zoveel, en dat hoeft ook niet. Het enige wat je moet weten van dit type batterij, is dat ze in vergelijking met ‘gewone’ batterijen razendsnel opladen. Dat alleen al is natuurlijk hartstikke handig voor jou als gebruiker. Bovendien gaan lithium-ion batterijen ook nog eens lekker lang mee! Er is dus zeker een bepaalde kwaliteit aan je MacBook batterij.

Hoe zie je of je jouw MacBook accu moet vervangen?

Maar hoe behoudt je de capaciteit van je MacBook batterij het beste? Je kent ze vast wel: die mensen die altijd roepen dat je je laptop pas moet opladen als de batterij helemaal leeg is. Doe je dit niet, dan zou dat slecht zijn voor de levensduur van je batterij. Die wijsheid gaat niet op voor de lithium-ion batterijen van Apple. Die werken namelijk volgens het principe van wat Apple laadcycli noemt.

Wanneer laat je je MacBook batterij vervangen?

Hoe lang de batterij van jouw MacBook precies meegaat, is lastig te zeggen. Dit hangt af van hoe vaak en je je MacBook gebruikt. Merk je dat jouw MacBook steeds vaker of steeds langer moet opladen? Dan is dat natuurlijk een signaal dat het tijd is om eens te kijken hoe veel laadcycli jouw trouwe MacBook in zijn leven al doorlopen heeft. Dit kun je heel eenvoudig zelf doen:

  • Klik op het Apple-logo linksboven
  • Klik op ‘Over deze Mac’
  • Klik op ‘Systeemoverzicht’
  • Klik op ‘Voeding’
  • Hier kun je zien hoe veel laadcycli jouw MacBook al achter de rug heeft

Zoals hierboven al genoemd is de batterij van je MacBook aan vervanging toe na ongeveer 1000 laadcycli. Dan heeft de batterij gemiddeld nog zo’n 80% van de capaciteit over die hij had toen jij je MacBook uit het bubbelplastic haalde. Heb je het aantal laadcycli gecheckt en komt het nummer al in de buurt van 1000? Dan is het een goed idee om niet te wachten met vervangen tot je de 1000 daadwerkelijk aantikt. Alleen zo loop je geen onnodig risico op gebruiksproblemen in de toekomst.

Waarom zou ik mijn MacBook batterij vervangen?

Helaas is de batterij van je MacBook vervangen echter niet in alle gevallen de moeite waard. De batterij is natuurlijk niet het enige onderdeel van je MacBook dat met de jaren aan jeugdigheid, en dus aan functionaliteit, inlevert. Met name de processor en het werkgeheugen krijgen het ook zwaarder naarmate je je MacBook langer meegaat. Uiteindelijk gebruikt iedereen zijn MacBook anders. Sommige mensen maken vooral gebruik van tekstverwerking en de internetbrowser, terwijl anderen er zware programma’s opdraaien.

Het ene type gebruik vraagt om meer capaciteit dan het andere. Voordat je investeert in het laten vervangen van je batterij, is het dus goed om je af te vragen of jouw MacBook na het vervangen van de batterij nog steeds aan jouw behoeften voldoet. Vind je het lastig om af te wegen of jouw MacBook nog een tijdje mee kan? Dan kun je natuurlijk altijd een professional van The Fixables vragen om met je mee te denken.

Gooi de oude batterij nooit weg

Wat je ook doet, gooi een batterij (of je hele MacBook) nooit zomaar in de vuilnisbak. Apple zorgt ervoor dat alle batterijen die zij vervangen gerecycled worden en dat ook de batterijen van devices die bij hun ingeleverd worden opnieuw gebruikt worden. Beter voor het milieu, maar ook beter voor jouw portemonnee. In sommige gevallen krijg je bij het inleveren van je oude MacBook namelijk korting op de aanschaf van een nieuwe!

Wat kost een MacBook batterij vervangen?

Valt het vervangen van je batterij nog binnen de garantieperiode? Dan is de reparatie helemaal gratis. Maar meestal is dit niet het geval. Het vervangen van de batterij is ook gratis voor MacBook-eigenaren die AppleCare+ hebben. Val jij niet in één van deze twee gelukkige categorieën, dan hangen de kosten af van welk model MacBook jij hebt. Bij The Fixables vervangen we MacBook batterijen.

Aan alles komt een eind, ook je MacBook batterij

Zelfs aan het leven van de beste MacBook batterij komt een eind. Dit einde ligt rond 1000 laadcycli, gemiddeld na vijf jaar. Het is beter om dit einde nét een beetje voor te zijn: dan loop je er niet tegenaan dat je MacBook ineens rare dingen gaat doen als jij net een belangrijke deadline hebt op school of op je werk. Voordat je je batterij laat vervangen, is het goed om te kijken of de andere onderdelen van je MacBook nog wél goed functioneren. Maar aan alles komt een eind, ook je MacBook batterij! Zowel je MacBook Air batterij vervangen als je MacBook Pro batterij vervangen doe je dan natuurlijk bij The Fixables. Wil je meer MacBook tips & tricks. Bijvoorbeeld wat je moet doen bij waterschade? ​​Lees deze blog! En wist je dat je vrijwel alles aan je MacBook kan laten repareren?

MacBook batterij vervangen in en Bussum!

Dus wil jij je MacBook Air batterij of je MacBook Pro batterij laten vervangen? Dit kan bij The Fixables in  of Bussum. Wij zijn een geautoriseerde Apple-reparateur met veel expertise. 80% van al onze reparaties voeren we direct uit waar je bij staat, dat is onze belofte. Voor MacBook reparaties geven we altijd vooraf een prijsopgave af. Dat doen we omdat er zo veel prijsverschillen zijn tussen de modellen. Zo weet jij altijd precies waar je aan toe bent! Dus kom gerust eens langs of neem contact met ons op.