CONSUMENTEN GEBRUIKEN HUN SMARTPHONE MEER, MAAR OOK DUURZAMER

Weet jij nog wanneer je voor het laatst een nieuwe smartphone aanschafte? Of is dit al een aantal jaren geleden? Ondanks dat consumenten hun mobiel dagelijks een stuk meer gebruiken, wordt men zich er ook van bewust dat je device vaak niet zo snel ingeruild hoeft te worden voor een nieuw model. Dit bewust zijn groeit onder de consument, maar ook bij bedrijven.

Nieuwe features van telefoons zijn minimaal

Dagelijks brengen we uren door op onze telefoons. We appen, videobellen en werken via een telefoon. Laptops en tablets spelen nog steeds een belangrijke rol als het gaat om het gebruik hiervan, echter wordt er steeds meer waarde gehecht aan een telefoon met de nieuwste features. Juist omdat we zoveel uren doorbrengen met telefoons willen we het nieuwste van het nieuwste. Vaak wordt een telefoon die nog niet zo oud is ingeruild voor een nieuwe telefoon.

Het aanbod verschillende smartphones is groot en divers en er komen steeds sneller nieuwe features. Mensen willen met de tijd meegaan en zijn vaak in de veronderstelling dat een nieuwe smartphone kopen beter is dan een smartphone te laten repareren die nog niet eens een jaar oud is. Er zijn veel trends & ontwikkelingen als het om smartphones gaat. Zo zijn er tegenwoordig uitklapbare gsm’s net als in de vroege jaren ‘00. Ook wordt het steeds normaler en de standaard om spraakgestuurde interfaces te sturen of gebruik te maken van een Virtual Assistent. 

Je smartphone is meer een last dan een lust

Het gemiddelde gebruik van een smartphone is tussen de 15 en 18 maanden. De consumentenbond schat de levensduur van een smartphone in op 2,5 jaar. Vijf jaar geleden gingen de smartphones nog 2,5 tot 3 jaar lang mee. Uit het onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel is gebleken dat ruim drie op de vijf Nederlanders er niet aan moet denken om hun telefoon een dag te missen. 

Maar dit leidt er ook toe dat één op de drie mensen een onrustig gevoel krijgen als zij hun smartphone niet bij zich hebben. Ondanks de grote invloeden van de veranderingen in het smartphonegebruik leggen drie op de vier mensen bewust hun smartphone weg. De toename in het gebruik van social media heeft ervoor gezorgd dat er een grote stroom met nieuws beschikbaar is. Mensen willen hierdoor constant op de hoogte blijven.

Je smartphone kan je leven op veel manieren gemakkelijker maken. Maar je smartphone kan je leven ook onbewust minder maken. Het is natuurlijk aan jou de keus wat je met device doet en hoeveel impact je het apparaat geeft. Verwijder apps die onnodig veel tijd in beslag nemen. Voor velen is het herkenbaar dat er heel wat tijd zit in de social media apps. Bedenk voor jezelf of je liever al die filmpjes en foto’s checkt of dat je meer vrije tijd en rust hebt voor jezelf. Heb je echt Netflix nodig op je mobiel nodig om de dag door te komen? Vaak komen we eerder tijd tekort dan dat we tijd over hebben. Als je minder afleiding zoekt op je mobiel heb je ineens meer tijd over de dingen te doen die al langer op je to-do lijstje staan.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

De productie van smartphones zorgt voor CO2-uitstoot en kost erg veel energie. Dit heeft een grote impact op de klimaatveranderingen. In mobiele telefoons zitten allerlei zeldzame metalen. Deze zeldzame metalen komen vaak uit oorlogsgebieden. Daarnaast komt het ook vaak voor dat er weinig milieuregels zijn in deze gebieden. Hier komt bij dat arbeidsomstandigheden voor werkers in deze gebieden erg slecht zijn. Er wordt dus op een onverantwoordelijke manier gegraven naar kobalt voor smartphones. 

Wat veel mensen niet weten is dat kobalt stof ongelofelijk giftig is. Het kan namelijk een dodelijke longziekte veroorzaken. Daarnaast zijn de tunnels zijn vaak heel diep, dit loopt op tot tientallen meters. De vraag die je jezelf dan kunt stellen: wil je hier echt onderdeel van zijn? Of behoud je je telefoon en kies je ervoor om deze duurzaam te laten repareren?

Steeds meer telefoonfabrikanten richten zich op duurzaamheid. Apple kijkt bij het produceren van smartphones specifiek naar hun CO2-uitstoot. Apple is zich bewust van de grootte van het bedrijf en neemt dan ook het voortouw als het gaat om duurzaamheid van smartphones. Als een bedrijf transparant is over duurzaamheid, dan wordt dit gedeeld door de bedrijven. 

Je kunt er vanuit gaan dat een bedrijf niet duurzaam is als zij niets delen over hun manier van werken en als hier weinig aandacht aan besteed wordt. Ook kan je kijken naar de afkomst van de materialen die voor jouw smartphone nodig zijn. Als hier ook weinig over gedeeld wordt door het bedrijf weet je zelf al dat het niet goed zit wat de duurzaamheid betreft.

Bewustzijn groeit bij de consument: niet steeds het nieuwste willen

Volgens Strategy Analytics, een bureau dat de smartphonemarkt onderzoekt, willen consumenten hun smartphone langer gebruiken voordat ze een nieuwe kopen. In het eerste opzicht lijkt het alsof er veel ontwikkelingen zijn bij nieuwe modellen, echter blijken deze ontwikkelingen minimaal te zijn. Consumenten zijn zich bewust van de mogelijkheden met de huidige telefoon die zij hebben en dat de smartphone prijzen steeds meer stijgen voor minimale ontwikkelingen. Dit leidt ertoe dat veel consumenten in plaats van twee jaar nu drie jaar met hun toestel doen.

Volgens Dutchcowboys vindt maar liefst 81% van de consumenten het functioneren van de smartphone belangrijker dan het bezitten van de  nieuwste smartphone. Een smartphone is relatief erg prijzig voor de consument om elke paar jaar aan te schaffen. In dit geval is refurbished toestel een goede oplossing. Refurbished toestellen zijn duurzaam en een stuk goedkoper dan een nieuwe smartphone. Refurbished toestellen zijn gebruikte toestellen die niet te onderscheiden zijn van nieuwe telefoons. De telefoons worden namelijk volledig schoongemaakt waardoor alle functies als nieuw werken. Een refurbished toestel is dus ook nog eens minder schadelijk voor het milieu. 

Reparaties worden steeds goedkoper en gaan sneller

Voorkom een gebroken scherm en koop direct na aanschaf een hoesje en screenprotector voor je telefoon. Als je dan toch je telefoon laat vallen en deze een gebroken scherm, of na verloop van tijd een slechtere batterij krijgt, heeft zijn er genoeg mogelijkheden om je telefoon goedkoop te laten repareren. Het bespaard je veel geld om je telefoon te laten maken in plaats van een nieuwe te kopen.

The Fixables repareert je telefoon en binnen 30 minuten sta jij weer buiten met een werkend device. The Fixables houdt zich bezig met duurzaam ondernemen door de nadruk te leggen op het verlengen van de levensduur van je smart devices. Waarom een nieuwe telefoon kopen als je je huidige telefoon kunt laten repareren?