7 TIPS OM JE PRIVACY TE BESCHERMEN OP JE SMARTPHONE

We zijn vaak druk bezig met het beschermen van de buitenkant van onze telefoon, maar bescherm jij je data op je device ook? Veel mensen klagen dat ze weinig privacy meer hebben nu alles online is, maar zijn hopeloos als het gaat om stappen te ondernemen. Al is het beschermen van je privacy niet zo simpel als er een hoesje om heen doen, hebben wij wel 7 gouden tips voor je! Met deze tips bescherm jij je privacy beter. Want waar je ook bent, in je huis of op het internet of je smartphone, jij hebt altijd recht op privacy.

Verwijder cookies en browser geschiedenis

Dit klinkt simpel en logisch, maar mensen vergeten het toch vaak. Probeer je zelf eraan te houden om dit regelmatig te doen. Ga je dit toch vergeten? Dan kun je ook een webbrowser zonder cookies gebruiken of die je geschiedenis automatisch verwijdert. Voorbeelden hiervan zijn Mozilla Firefox & Epic Privacy Browser. Deze zijn speciaal ontworpen om jouw anoniem te laten surfen op het web, zonder dat je informatie blijft hangen of dat je gepersonaliseerde advertenties krijgt. 

Log ergens uit als je een site of app verlaat

Deze stap kan je eigenlijk net zo zien als je voordeur achter je op slot doen. Als jij overal op ingelogd blijft, en jouw telefoon wordt overgenomen door een hacker, dan heeft die zo toegang tot al jouw accounts! Dit wil je natuurlijk helemaal niet. Ook blijft het aan te raden om voor ieder account een ander wachtwoord te hebben. 

Gebruik een openbaar Wi-Fi netwerk voorzichtig

Als je van huis bent en je toch even snel op het internet wil, zijn er vaak wel openbare Wi-Fi netwerken beschikbaar. Toch zit er een handleiding bij het gebruik van een openbaar Wi-Fi netwerk. Zo is het niet aan te raden om er mee in te loggen op apps met gevoelige informatie, zoals je DigiD app of je bankieren app.

Pas al helemaal op bij een openbaar netwerk met FREE Wifi of Secure Wifi in de naam. Hackers kunnen makkelijk een openbaar Wi-Fi netwerk aanmaken en kiezen dan voor gebruikelijke namen. Wanneer je hier mee verbind, kunnen ze zo meekijken met je smartphone. Vaak hebben openbare plekken een gesloten Wi-Fi netwerk waar je zo het wachtwoord van krijgt als je het vraagt. Dit is een stuk veiliger!

Pas op voor phishing

Phishing is een steeds bekender begrip. Ken jij het nog niet? Phishing is een vorm van online-oplichting door middel van nep e-mails of nep telefoonnummers van bekenden of bedrijven waar jij een account bij hebt. 

Wist jij dat criminelen hier in totaal jaarlijks wel 10 miljoen euro weten af te troggelen van Nederlanders? Een populaire manier bij hackers is door middel van een nep-link te sturen voor een Tikkie. Alles over phishing lees jij hier

Vul je 06-nummer niet in bij socialmedia-apps

Veel apps en websites gebruiken je 06-nummer ter tweestapsverificatie. Dit is vaak een 6-cijferige code die je moet invullen na je wachtwoord. Dit is erg handig, maar maakt het voor hackers een stuk makkelijker om achter meer van jouw gegevens te komen wanneer jij dit via je mobiele nummer doet. 

Gebruik hier voor een andere manier om de tweestapsverificatie te voltooien. Je hebt bijvoorbeeld ook apps die je kunt gebruiken voor een verificatie. Google Authenticator en Last Pass zijn goede apps die jij kunt gebruiken in plaats van je mobiele nummer.

Download betrouwbare apps

De AppStore van Apple regelt dit uit zichzelf al, omdat voordat een App in de Store mag worden gezet eerst aan bepaalde eisen moet doen. Met een Android of ander apparaat is dit anders. Vrijwel iedereen kan in de Google PlayStore een app uploaden die mensen downloaden. 

Pas dus met een Android apparaat op of de app betrouwbaar is. Dit kun je checken door te kijken wie de app heeft gemaakt en door reviews te lezen. Ook kun je dubbelchecken door de app te googelen.

Update je telefoon

Zie systeemupdates niet als een irritante melding die vaak voorbij komt, maar update je telefoon daadwerkelijk! Deze updates zijn er voor bedoelt om je data en software te beschermen. Ook als je veel apps hebt die je lange tijd niet gebruikt, en die je niet automatisch update, is het handig om deze te verwijderen. Het is makkelijker voor hackers om via verouderde apps je telefoon binnen te dringen. Dus als je een app niet meer gebruikt, verwijder hem dan! Kom je er bij een systeem update nu niet uit? Geen stress! De reparatie helden van The Fixables staan voor je klaar om je te helpen.

Dit waren onze 7 gouden tips om jouw privacy te waarborgen op je smartphone. We hopen dat jij je online nu veiliger voelt en natuurlijk dat je nu weet wat je kunt doen om meer privacy online te hebben!