Relax… it’s only privacy

Op zoek naar een andere laptop?
13 november 2018
Achter de schermen deel 1
22 januari 2019
Bron: nos artikel/2261042

Relax… it’s only privacy

Klacht tegen Google vanwege ‘ontfutselen’ locatiegegevens.

Maar laten we niet vergeten dat Apple dat al jaren doet (schrik niet als je de optie nog aan hebt staan in je iPhone).

Oftewel wat zijn jouw locatiegegevens waard?

De Consumentenbond heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen Google. Volgens de bond worden de locatiegegevens van Android-smartphones verzameld zonder dat gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven. Dat mag niet volgens de wet.

De zaak kwam aan het licht na onderzoek van een Noorse consumentenorganisatie. Daaruit blijkt dat een functie op de Android-telefoon waarmee Google de locatiegegevens verzamelt standaard staat ingeschakeld. Ook verbergt Google cruciale informatie en gebruikt het sturende knoppen.

“Google ontfutselt de toestemming om locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is”, zegt directeur Bart Combeé van de Consumentenbond. De bond heeft de klacht ingediend samen met andere Europese consumentenorganisaties.

Volgens Google is de locatiegeschiedenis op de telefoons standaard uitgeschakeld. Bovendien kunnen gebruikers gedeelde locatiegegevens op elk moment bewerken, verwijderen of de functie pauzeren. Het bedrijf zegt verder constant te werken aan de verbetering van de privacy-instellingen en het rapport goed te zullen bestuderen om ervan te leren.

Bron:https://nos.nl/artikel/2261042-klacht-tegen-google-vanwege-ontfutselen-locatiegegevens.html

Comments

comments